LINOSNEDES
Een lino of linoleumsnede is een hoogdruk.
De linoleumplaat wordt met een roller bedekt met een dunne laag inkt. Bij het afdrukken raakt het papier alleen de inkt die op de hoogste laag van de plaat is aangebracht. De delen die met de guts zijn verwijderd liggen lager en blijven op de afdruk wit. Het resultaat noemen we een enkelvoudige afdruk. Zie de afdrukken hieronder. De oplage van enkelvoudige afdrukken kan zeer groot zijn.
Willen we afdrukken maken in meer kleuren dan zijn er verschillende mogelijkheden. Drukken we twee of meer verschillende platen over elkaar heen in meer kleuren dan spreken we van een dubbeldruk.
Voorbeeld van dubbeldruk (in 2 platen): Allium
Gecompliceerder wordt het wanneer we een lino willen maken in meer kleuren en nuances, meerkleurendruk dus. Per drukgang wordt één kleur afgedrukt. Wanneer bijvoorbeeld rode zaden afgebeeld moeten worden, dan wordt de hele plaat met rode inkt ingerold en na het afdrukken schoongemaakt en de gemaakte afdruk te drogen gelegd. Alle delen op de zojuist gemaakte afdruk die rood moeten blijven (de zaden dus) worden nu met de guts verwijderd, zodat ze bij een volgende drukgang niet ‘meedoen’. De plaat krijgt vervolgens een nieuwe kleur inkt, bijvoorbeeld groen. Deze plaat wordt vervolgens exact op de vorige afdruk gelegd. Na het afdrukken wordt de plaat weer schoongemaakt en alles wat groen moet blijven wordt weggegutst. Deze techniek wordt herhaald tot alle kleuren op de afdruk zijn aangebracht. De linoleumplaat is aan het eind van dit proces vrijwel leeg gegutst (dit heet gereduceerd) en kan niet meer gebruikt worden. Deze methode noemen we een reductie-linoleumsnede. De oplage is meestal klein, ook al omdat er tijdens het proces veel mis kan gaan. Zie bijvoorbeeld mijn
Offrande
Bij een viscoseprint of -druk worden verschillende kleuren inkt over elkaar aangebracht op de plaat. Iedere inkt heeft een andere viscositeit of dikte, die in een bepaalde volgorde, met rollers van verscheidene hardheden wordt aangebracht. Dan wordt de plaat gedrukt in één drukgang. Een oplage in deze techniek is altijd variabel. Zie bijvoorbeeld "Magnolia in oktober". Deze viscosetechniek kan ook bij etsen en collagrafie toegepast worden.
Magnolia in oktober
Met een oplage wordt bedoeld het maximale aantal afdrukken dat van het werk wordt vervaardigd. De aanduiding 3/8 betekent de derde afdruk van een editie van 8. De graficus bepaalt zelf hoe groot een oplage zal zijn. Nadat de hele oplage is gedrukt wordt de plaat vernietigd.